Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

myDATA: Τετραψήφια πρόστιμα και αναστολές λειτουργίας για μη διαβίβαση παραστατικών

Submitted on 07/12/2022 02:05
prostimaaade

Τα πρόστιμα που ορίζονται σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων, κατά το άρθρο 15Α, δηλαδή, των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» επιβάλλονται:

α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., το ύψος του πρόστιμου αγγίζει το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Για κάθε επόμενη ίδια παράβαση που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Η ισχύς των παραπάνω έχει ξεκινήσει από 31 Οκτωβρίου 2022 και καταλαμβάνει παραβάσεις που διαπράττονται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής.

Πότε επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης

1. Αναστολή άμεσα για 48 ώρες της λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, εάν διαπιστωθεί από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο είτε:

(α) η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς, υπερβαίνει τα 500 ευρώ ή

(β) η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

2. Άμεση αναστολή για 96 ώρες της λειτουργίας της ίδιας επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος ή άλλης επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου, εάν διαπιστωθεί από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

3. Άμεση αναστολή για 10 ημέρες της λειτουργίας της ίδιας επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων εντός 2 φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου.

Η ισχύς των παραπάνω έχει ξεκινήσει από 31 Οκτωβρίου 2022 και καταλαμβάνει παραβάσεις που διαπράττονται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής.

Μέχρι πότε θα γίνεται ειδοποίηση μέσω email για την μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής

Σύμφωνα με την νεότερη εγκύκλιο (Α.1157/2022), όσες επιχειρήσεις είναι υπόχρεες σε χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού και δεν έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ στοιχεία λιανικής από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου, θα λαμβάνουν, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδοποίηση για μη διαβίβαση, η οποία θα αναρτάται στην εφαρμογή e-Κοινοποιήσεις της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr). Στην ειδοποίηση θα αναγράφεται αναλυτικά κάθε ΦΗΜ από τον οποίο δεν έχουν διαβιβαστεί στοιχεία λιανικής στην ΑΑΔΕ.

Με την ειδοποίηση αυτή, οι υπόχρεοι καλούνται να συμμορφωθούν με την υποχρέωση διαβίβασης, εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ημέρα της αποστολής της.

• Σε περίπτωση εμπρόθεσμης συμμόρφωσης με τη σχετική υποχρέωση, δεν επιβάλλονται κυρώσεις για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας αυτής.

• Σε περίπτωση εκπρόθεσμης συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις μόνο για το διάστημα μετά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής και μέχρι την ημερομηνία συμμόρφωσης.

• Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός της ως άνω προθεσμίας, οι κυρώσεις επιβάλλονται για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 και μέχρι το χρόνο διαπίστωσης της μη διαβίβασης.

Για παραβάσεις μη διαβίβασης από την 1η Δεκεμβρίου 2022 και μετά θα επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις, χωρίς να προηγείται αποστολή ειδοποίησης από την ΑΑΔΕ.

- Δεν επιβάλλονται κυρώσεις για μη διαβίβαση στοιχείων εσόδων λιανικής από ΦΗΜ εφόσον η επιχείρηση δεν εκδίδει στοιχεία λιανικής από αυτόν τον ΦΗΜ.